90s Nostalgia Spel

BABE

Babe (in Nederland ook uitgegeven onder de titel Babe: een buitengewone big) is een Amerikaans-Australische fantasy-familiefilm uit 1995 onder regie van Chris Noonan. Het verhaal is gebaseerd op dat uit het boek Babe: The Gallant Pig van Dick King-Smith.

Het varkentje Babe (stem: Christine Cavanaugh) wordt samen met een aantal broertjes en zusjes geboren in een kooi binnen de geïndustrialiseerde veeteelt. Hem staat een toekomst als menselijk voedsel te wachten, ware het niet dat hij per toeval van haar familie gescheiden wordt door een man die met haar naar de jaarmarkt gaat. Daar is Babe de hoofdprijs van een spel waarin mensen zijn gewicht moeten raden. De persoon die er het dichtste bij komt, mag hem na afloop van de jaarmarkt meenemen. Boer Arthur Hoggett (James Cromwell) loopt voorbij en laat zich verleiden ook een poging te wagen, hoewel hij schapen houdt en geen enkel varken.

Hoggett krijgt de volgende dag een telefoontje met de mededeling dat hij gewonnen heeft met zijn gok van 7,4 kilo. Nadat hij Babe ophaalt, maakt deze in zijn schuur kennis met de andere dieren. Babe is droevig omdat hij zijn moeder mist, maar herdershond Fly (stem: Miriam Margolyes) werpt zich op als surrogaatmoeder en stelt het varkentje gerust. Hij ontmoet zo ook Fly’s partner Rex (stem: Hugo Weaving) en de eend Ferdinand (stem: Danny Mann), die zich uitgeeft voor een haan omdat hij bang is anders overbodig te worden op de boerderij.

Hoewel Hoggetts vrouw Esme (Magda Szubanski) in Babe een toekomstige kerstmaaltijd ziet, raakt Hoggett zelf wel gesteld op het varkentje. Met het smoesje dat hij volgend jaar hoge ogen met hem kan gooien op de jaarmarkt, voorkomt hij zodoende dat Babe eindigt als kerstdiner. Babe zelf is zich vooralsnog van geen kwaad bewust en let goed op als haar ‘moeder’ aan het werk is tijdens het drijven van de schapen. Op een dag vermoedt hij dat er iets niet pluis is in de wei en gaat er kijken hoewel ze er eigenlijk niet mag komen. Zo betrapt hij een bende schapendieven, roept hulp in van de honden en voorkomt zo dat heel Hoggetts kudde gestolen wordt.

Talent
Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Babe een talent lijkt te hebben voor schapenhoeden. Mede omdat de schapen hem vertrouwen en doen wat hij wil als hij het ze maar vriendelijk vraagt. De trotse Rex vindt het belachelijk wat er van Babe aan het worden is en geeft Fly hier de schuld van. Hij raakt gewond aan zijn poot wanneer hij met haar aan het vechten slaat en kan hierdoor voorlopig zijn werk niet doen. Babe blijkt een waardig vervanger. Hoggett komt uiteindelijk met het plan om Babe mee te laten doen aan de jaarlijkse schapendrijfwedstrijd.

Bij de wedstrijd wordt Hoggett uiteraard door niemand serieus genomen, maar de jury kan niet voorkomen dat hij deelneemt. De wedstrijdschapen luisteren in eerste instantie niet naar Babe. Rex komt te hulp door de schapen van Hoggett het geheime schapenwachtwoord te vragen waarmee Babe de wedstrijdschapen kan overtuigen hem te helpen. Babe slaagt met gemak in alle onderdelen van de wedstrijd en krijgt van de jury de hoogste score.