Windows 95

bill gates, windows 95, 90s quiz, bedrijfsutije, personeelsfeest

Windows 95 (versie 4.00.0950) is de eerste 32 bitconsumentenversie van Microsofts besturingssysteem Windows. Het werd op 24 augustus 1995 uitgebracht, ondersteund door een gigantische reclamecampagne (Start me up), die ertoe leidde dat klanten in rijen de nacht doorbrachten voor de winkels waar Windows 95 werd verkocht. Met Windows 95 werden de startknop en taakbalk geïntroduceerd. De startknop werd in de reclamecampagne gebruikt om aan te geven dat het opstarten van programma’s nu gemakkelijker was. Daarom werd de song Start me up van de Rolling Stones in die reclame gebruikt. Pikant detail is dat de song de tekst “You make a grown man cry” (‘Je maakt een volwassen man aan het huilen’) bevat.

Bekijk hier de Amerikaanse commercial van destijds en geniet van de nostalgische beelden

Bureaublad

Het bureaublad werd nu gebruikt, terwijl dat bij Windows 3.1 nog slechts de achtergrond was. Het bureaublad had een groenblauwe achtergrondkleur.
De eerste versies van Windows 95 hadden een icoon voor “Deze computer”, “Prullenbak” en het netwerk. De gebruiker had geen vaste plaats om de bestanden neer te zetten. Daarom kwam er later de map “Mijn documenten” bij.

Het idee achter het bureaublad was om een kantooromgeving na te bootsen. Als een brief in de prullenbak werd gegooid, leek dat enigszins op hoe dat in het echt gaat. Het was ook de bedoeling om een icoon van een printer op het scherm te zetten. Een brief afdrukken was dan mogelijk door het bestand van de brief naar het printer-icoon te verslepen.

Ruim 6 jaar later heeft Microsoft dit idee verlaten met Windows XP en de opvolgende versies. Daar is de standaard instelling zonder “Deze computer” en zonder de eigen map. Toch kan nog steeds een icoon voor “Deze computer” en een map voor de eigen documenten op het scherm geplaatst worden.
windows 95, jaren 90, bedrijfsutije, groepsuitje, vrijgezellenfeest
Zo klonk het en zag het eruit als je je computer met Windows 95 opstartte:

En in deze bijna 60 minuten durende comedy tutorial video leggen Friends acteurs Matthew Perry en Jennifer Aniston je uit hoe het allemaal werkt:

Nog meer 90s

Wilt u nog meer 90s herinneringen ophalen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Team 90s Nostalgia is dé specialist op het gebied van groepsuitjes, bedrijfsuitjes, bedrijfsfeesten en -evenementen met jaren 90 thema. Bekijk hier onze arrangementen en vraag informatie aan of bel direct +31 6 36 225 335

90s quiz, 90s dinerspel, 90s themafeest