90s Nostalgia Spel

Het verhaal van The Scatman

Scatman John, pseudoniem van ‘John Paul Larkin, werd geboren in 1942 in El Monte (Californië). Vanaf het moment dat hij kon praten had hij hevig last van stotteren, met een traumatische jeugd als gevolg. Toen Larkin 12 jaar oud was begon hij piano te leren spelen, daardoor kon hij zich artistiek uiten als compensatie voor zijn spraakgebrek. Twee jaar later werd hij bekend met scat-muziek, door platen van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. In de jaren 70 en 80 werd Larkin een professionele jazzpianist en speelde hij tal van shows in clubs in Los Angeles. In 1986 bracht hij het album John Larkin uit op het label Transition. De oplage van dit album was laag, waardoor exemplaren tegenwoordig veel geld waard zijn. (bron: wikipedia)

De geboorte van “Scatman John”
Om zijn carrière voort te zetten, verhuisde Larkin in 1990 naar Berlijn. Daar ontdekte hij de Duitse jazzcultuur en besloot hij zang toe te voegen aan zijn act. Samen met de producers Ingo Kays en Tony Catania nam hij zijn eerste single op: Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop). Het idee achter dit nummer was om stotterende kinderen te inspireren hun angst om te stotteren te overwinnen. Met het uitbrengen van deze single nam hij ook zijn artiestennaam Scatman John aan.

Succes
In 1995, toen Larkin 53 was, werd hij een wereldwijde ster. Na een langzame groei van verkoopcijfers behaalde hij diverse landen de nummer 1-positie en verkocht hij wereldwijd uiteindelijk 6 miljoen exemplaren van zijn debuutsingle. Later dat jaar bracht hij zijn tweede single uit, Scatman’s World. Het succes van deze single was minder groot dan zijn debuut, maar scoorde opnieuw goed in diverse landen.

Na het succes van deze twee singles bracht hij zijn debuutalbum als Scatman John uit, getiteld Scatman’s World, waarmee hij onder andere in Duitsland, Zwitserland, Finland en Noorwegen de top 10 behaalde.

Het tweede album van Scatman John, getiteld Everybody Jam!, verscheen in 1996. Nergens werd dit album zo succesvol als zijn voorganger, behalve in Japan. Daar was Scatman John zo populair dat er lookalikepoppen van hem werden verkocht en hij verscheen op telefoonkaarten en Coca-Colablikjes.

Laatste jaren
In juni 1999 bracht Larkin zijn derde en laatste album uit als Scatman John, getiteld Take Your Time. Later werd bekend dat hij sinds eind 1998 vocht tegen zijn zwakke gezondheid, maar ondanks doktersadviezen toch bleef doorwerken aan dit album. Er werd longkanker bij Larkin gediagnosticeerd, waarna hij een intensieve behandeling volgde.

Scatman John overleed op 3 december 1999 op 57-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles.