90s Nostalgia Spel

TELEKIDS

Telekids (de 90s versie) was een populair kinderprogramma, dat van 1989 t/m 1999 te zien was op de Nederlandse televisiezender RTL 4.

De eerste uitzending was op 2 oktober 1989 om 18.25 uur, na het nieuws van zes uur. Aanvankelijk presenteerde alleen Irene Moors het programma en werd het iedere dag uitgezonden. Om er nog wat meer kracht onder te zetten, kwam in 1993 Carlo Boszhard erbij, waarna het programma een grote populariteit kende. Telekids werd vanaf dat moment iedere zaterdagochtend rechtstreeks uitgezonden tussen 7 en 12 uur. Later werden alle tekenfilms naar het begin geschoven, waardoor het studioprogramma om 9 uur begon. Anniko van Santen presenteerde vanaf 1992 de doordeweekse uitzendingen. Nadat de doordeweekse uitzendingen waren geschrapt, presenteerde Van Santen de van Telekids afgeleide programma’s de Cartoon Express.

Uitzendingen
Telekids werd in het eerste seizoen uitgezonden vanuit Luxemburg en ging later over naar de grote studio in Hilversum. In de eerste jaren was het dan ook een programma dat iedere dag werd uitgezonden, waarbij tekenfilms (zoals Transformers, Batman, De Wasbeertjes, De Kleine Tovenaartjes, Happy Days, Mijn andere ik en Maple Town) en livepresentatie elkaar afwisselden.

Vanaf het televisieseizoen 1993-1994 ging Telekids over op de formule waar het programma het bekendst mee geworden is: iedere zaterdagochtend tussen 7 en 12 werden tekenfilms afgewisseld met de livepresentatie van Boszhard en Moors. Onderdelen daarbij waren onder andere Giegel en Goochel, de Mega Blubber Power Race, Wij zijn beter, Spot Light, Meidengeheimen en Carlo’s Crisis. De uitzendingen door de week, inmiddels gepresenteerd door Van Santen kwamen te vervallen.

Vanaf september 1996 werden de tekenfilms voornamelijk in een blok tot 9 uur ’s ochtends geplaatst, waarna de presentatie begon en nog maar een- à tweemaal onderbroken werd door tekenfilms of series. Er kwamen steeds meer onderdelen bij: Giegel en Goochel kregen bijvoorbeeld een eigen quiz Quizline en de Mega Blubber Power Race werd de Movie Race en verder kwamen er onderdelen bij als De Vliegende Ouwe Taart, Mevr. Zuurtje en Mevr. Pruimpje en Pittige Tijden. Dit laatste is een parodie op Goede tijden, slechte tijden, gespeeld door de twee presentatoren en met altijd een gast (een bekende Nederlander, in het programma De Vraag Maar Raak Gast genoemd). Pittige Tijden zorgde ervoor dat het publiek dat naar Telekids keek veel breder werd, het onderdeel was voornamelijk onder studenten populair.

Toen Boszhard en Moors net samen het programma presenteerden werd gedaan alsof zij elkaars geliefden waren. Telekids-liedjes zinspeelden dan ook op hun relatie. Op 31 december 1994 was zelfs een aflevering te zien waarin gespeeld werd dat zij met elkaar in het huwelijk traden. Naarmate de seizoenen vorderden wist het publiek grotendeels dat Boszhard homoseksueel is en bleek uiteindelijk dat Moors zwanger was van haar daadwerkelijke vriend. De liefdesrelatie van het duo verdween dan ook langzaam naar de achtergrond en veranderde in een gewone vriendschap.

Op 2 oktober 1999 namen Boszhard en Moors met een extra lang jubileumprogramma van 8 uur afscheid van het succesvolle Telekids, op de dag waarop het programma precies 10 jaar bestond.

Programmaonderdelen
Een opsomming van de vele onderdelen waaruit Telekids tussen 1993 en 1999 heeft bestaan. Vaak wisselde van het ene seizoen naar het andere een bepaald onderdeel een volgende weer op.

- Carlo’s Crisis (1993-1995)
Boszhard lost op humoristische wijze de problemen van kinderen op op locatie.

- Clipklapper
Spel waarbij de clip moest worden geraden.

- Ditjes en Datjes (1997-1998)
Onderdeel waarbij Boszhard en Moors nieuwigheidjes en gadgets lieten zien. Het is de opvolger van ‘Hebbes’ en ‘De Kluis’. (Opvallend is dat ditzelfde in midden 2004 weer gedaan werd, maar dan bij Life & Cooking).

- Doordraaishow (1998-1999)
Spelonderdeel met Giechel en Goochel die Hoger/Lager spelen met kandidaten. In de eerste helft van dit seizoen werd dit met kinderen van de tribunes gedaan, daarna werd het (net als Quizline) een belspel met drie kinderen die thuis naar Telekids keken.

- Dreigdouche (1993-1996)
Een spelelement van de Mega Blubber Power Race waarbij gekozen moest worden voor de juist douchecabine. In de ene bevond zich een emmer met confetti, in de andere met derrie. Van het spel bestaan twee versies: in de eerste twee seizoenen was het een onderdeel van de Mega Blubber Power Race en waren er drie douchecabines: het team dat de douchecabine met confetti koos, kreeg 2000 punten. In het laatste seizoen dat de Mega Blubber Power Race gespeeld werd veranderde de opzet en werd de Dreigdouche de voorronde: het team dat de blurrie over zich heen kreeg moest beginnen met de Mega Blubber Power Race. Dit spel werd een korte periode gespeeld in het programma Life4you, waarbij prijzen worden gewonnen door degene die onder de douche met smurrie staat.

- Fröbele Fransen (1998-1999)
Item waarin Boszhard en Moors knutselden.

- Giechel en Goochel (1994-1999)
Komisch stukje waarin de goochelaars Giechel en Goochel hun zoveelste komische goocheltruc uithalen. Ook maakten de twee later deel uit van het onderdeel Quizline.

- Hebbes (1995-1996)
Het eerste gadget-onderdeel van Telekids. Dit werd later opgevolgd door ‘De kluis’, ‘Ditjes en Datjes’ en ‘Mevrouw Zuurtje & Mevrouw Pruimpje’.

- Hier Bij Ons’ (1994-1995) Voordat er “Nog 3… 2… 1” was, werd hiermee de aflevering afgesloten.

- Irene’s Problemenfeest (1996-1999)
Onderdeel waarin Moors, samen met Boszhard een ‘probleem’ behandelde en een aantal oplossingen gaf. Voorbeelden van problemen zijn ‘ik heb een grote neus’ en ‘hoe krijg ik verkering’.

- Irene’s Report (1993-1995)
Moors ging in regenjas gehuld op locatie zoeken naar bijzonder nieuws of reportages.

- Ken je kanjer (1994-1996)
De eerste liefdesquiz van Telekids. De meisjes kregen die vragen opgelegd die zij moesten beantwoorden, aan de jongens was het daarna de taak te raden welk antwoord hun ‘kanjers’ hadden gegeven. Het setje met de meeste vragen goed kreeg de Telekids-kettinkjes.

- Kluis (1996-1997)
Gadgetonderdeel in seizoen 1996-1997.

- Koken met Carlo (1993-1995)
Onderdeel waarin Boszhard een ontbijtje maakte. In het begin maakte hij dit altijd voor Moors om indruk op haar te maken, maar het ontbijtje (en dus het plannetje van Boszhard) mislukte altijd. Later werd het wat serieuzer, waarbij er een recept werd gevolgd en kinderen thuis dit ook konden maken.

- Kom maar binnen (1994-1996)
Voor er Ochtendgymnastiek was, begonnen de eerste seizoenen met een studio zonder klassen. Deze werden onthaald met het nummer Kom maar binnen.

- Liefdestuin (1998-1999)
Liefdesquiz van het laatste seizoen, waarin een jongen of meisje uit het ene vak op zoek ging naar een liefde in het andere vak.

- Lipstickshow (1996-1998)
Spel waarbij een stel van het gele en een stel van het blauwe team tegen elkaar streden. Ze kregen vragen, en bij een goed antwoord kreeg de jongen een zoen op de wang van zijn vriendin. Degene met de meeste lipstick-kusjes was de winnaar.

- Mega Blubber Power Race (1993-1996,
in 2015 als zelfstandig programma) Beide aanwezige klassen hadden een team van twee personen. Deze twee teams streden om de overwinning in de race. Het spel dankt zijn naam aan het finalespel in het eerste seizoen, waarbij de teams door een blubberbak moesten. Er bestaan 2 versies van de Mega Blubber Power Race. In de eerste versie werd er door de twee teams gelijktijdig gestreden om punten, die ze konden verdienen met spellen als “Prison 2000” en “De Grot der 1000 schatten”. In het laatste seizoen dat de race gespeeld werd veranderde de opzet: er werd apart van elkaar gestreden en het ging er nu om welk team de beste tijd neerzette. Met een computer konden de teams kiezen welk spel ze gingen spelen; ook konden ze hier een joker inzetten om een spel niet te hoeven spelen. Spellen waar de twee teams gelijktijdig moesten strijden verdwenen. Na drie seizoenen werd de race opgevolgd door de Movie Race. Op 11 september 1999 werd er nog éénmaal de Mega Blubber Power Race gespeeld in een speciale editie van Superfan.

- Meidengeheimen (1994-1996)
In Meidengeheimen waren jongens verboden. In de vroegere versie besprak Moors problemen van meiden.Boszhard mocht hier niet bij zijn, maar probeerde altijd af te luisteren. Later, in de vernieuwde versie ging Moors naar een school waar ze een klas opzocht en alle jongens naar buiten stuurde. Boszhard was er ook bij en die probeerde, samen met de jongens, de meiden af te luisteren.

- Mevrouw Zuurtje en Mevrouw Pruimpje (1998-1999)
De dagelijkse taferelen van de twee oude dametjes Mevrouw Zuurtje en Mevrouw Pruimpje in het bejaardentehuis Rustevreugde. Dit was een samenvoeging van de onderdelen ‘Ditjes en Datjes’ en ‘Spotlight’.

- Moppenfloppers (1996-1997)
Tijdens het succes van het programma Moppentoppers, kwam Telekids met de parodie. De grappen waren echter inderdaad ‘floppers’, dus het onderdeel heeft niet lang bestaan.

- Movie Race (1996-1998)
De vervanger van de Mega Blubber Power Race. In de Movie Race streden wederom twee teams van elk twee personen tegen elkaar om de overwinning. Er werden vragen gesteld aan de teams en daardoor werden er filmblikken geopend waarin opdrachten stonden. Deze opdrachten hadden stuk voor stuk te maken met de filmindustrie. Zo moesten de kandidaten bijvoorbeeld Jaws zo lang mogelijk proberen te ontwijken, de stormbaan doen waarbij ze zich moesten verkleden als Aladin en Jasmine. Ook van de Movie Race waren twee versies. In het eerste seizoen werd er om de beste tijd gestreden door de teams; het team dat als eerste moest beginnen werd aangewezen bij De Vliegende Ouwe Taart, wat de nieuwe voorronde was van de race. In het tweede seizoen werd er weer gelijktijdig gestreden door de teams en konden ze Oscars verdienen: wie de meeste Oscars had won de race. Gelijk na de prijsuitreiking werd het ‘3 Minutenlied’ gestart.

- Nog 3…2…1 (1995-1999)
Het eindliedje waarmee Boszhard en Moors sinds de midden jaren 90 het programma afsluiten.

- Ochtendgymnastiek (1996-1999)
Het beginliedje waarmee Carlo en Irene sinds de mid jaren 90 het programma mee begonnen. Een van de populairdere liedjes.

- Pittige Tijden (1996-1999)
Een komische parodie op de soapserie Goede tijden, slechte tijden, waar ook veel actuele nieuwsfeiten in werden verwerkt. Ook is het gebaseerd op de gelijkmatige serie Matige Tijden van PauzeTV, waar Boszhard ook aan meewerkte. Elke week speelde de Vraag-Maar-Raak-Gast van de dag ook een rol.

- Quizline (1996-1998)
Giechel en Goochel deden hier het spel Hoger/Lager. Waarbij een beller van thuis moest zeggen of de volgende kaart hoger of lager is dan degene die te zien is. Er werd altijd veel gelachen en meestal won de beller dankzij hints van Giechel en/of Goochel.

- Spot Light (1995-1998)
De allerlaatste roddels uit showbizzland. Het was een parodie op het programma Showtime met Paulien Huizinga en Albert Verlinde. De filmpjes bestonden uit echte nieuwsitems uit showbizzprogramma’s, alleen hadden Boszhard en Moors de stemmen en geluidseffecten bewerkt.

- Superfan (1998-1999)
In het laatste seizoen werd de Movie Race vervangen door Superfan. De vragen gingen over de geschiedenis van Telekids en de spelletjes waren kleiner van schaal dan bij de Mega Blubber Power Race en de Movie Race.

- Vliegende Ouwe Taart (1996-1999)
Strijd/quiz tussen twee teams. Welk team een antwoord goed had mocht een taart naar het andere team gooien. Maar als een team een vraag fout had mocht het andere team het proberen. In het eerste seizoen was dit onderdeel de voorronde van de Movie Race, het team dat het spel verloor moest beginnen met de race. Toen de Movie Race van opzet veranderde veranderde dit onderdeel in een losstaande quiz.

- Vraag Maar Raak Gast (1990-1999)
Elke week was er een bekende Nederlander, of soms een internationale ster (Boyzone, Darlene Conley), te gast bij Telekids. De twee klassen konden in een bepaalde tijd allerlei vragen aan deze gast stellen. De gast deed ook mee aan Pittige Tijden, in eerdere seizoenen deed de gast mee aan een spel of schilderde.

- Vraag Maar Raak Mysterie (1996-1999)
Spel waarbij met behulp van aanwijzingen moest worden geraden wie de Vraag Maar Raak Gast zou worden.

- Wachtwoord (1993-1994)
In het eerste seizoen van de Mega Blubber Power Race werden de gladiatoren gekozen door middel van het ‘Wachtwoord’. Dit woord werd telkens gegeven aan het einde van Telekids, waarop Boszhard doordeweeks met een camera scholen bezocht en kinderen het wachtwoord konden noemen. Hadden ze dit goed, dan waren zij de gladiatoren van de Mega Blubber Power Race van die zaterdag.

- Wij zijn beter (1995-1999)
Een quiz tussen twee groepen: de jongens en de meiden van de klas van de dag. De ultieme strijd. Wie zijn beter? Het onderdeel is voor het eerst te zien in het seizoen 1995-1996. Twee seizoenen zijn gewonnen door de meiden en twee door de jongens, waarna op de laatste aflevering een ronde wordt gespeeld om een winnaar te krijgen, maar als ook daar Boszhard (Voor de jongens) en Moors (Voor de meiden) op een gelijkspel eindigen met het hindernis-parcours, is en BLIJFT de uitslag: Jongens zijn even goed als Meisjes.