90s Nostalgia Spel

VENGABOYS

Vengaboys (spreek uit als Bengaboys) is een Nederlandse dance-act die tussen 1997 en 2002 zowel in Nederland als daarbuiten grote hits scoorde. In 2010 maakte de groep een comeback. De muziek van de Vengaboys valt onder dance, eurodance en eurohouse.

Geschiedenis
De eerste single van de Vengaboys heet Parada de tettas en verscheen in de zomer van 1997. Aanvankelijk was er het verhaal dat twee dj’s, DJ Delmundo en Danski, met een oude schoolbus de stranden van Spanje onveilig maakten. Onderweg zouden vier zangers en zangeressen opgepikt zijn, ieder afkomstig uit een ander werelddeel. Tijdens illegale optredens zou er ook regelmatig chaos zijn ontstaan, omdat de bandleden met bankbiljetten naar het publiek gooiden. Pas na enkele singles werd duidelijk dat achter DJ Delmundo Wessel van Diepen en achter Danski Dennis van den Driesschen schuil gingen. De vocale partijen werden niet echt gezongen door de dansers in de videoclips en op het podium.

De naam Vengaboys was bedacht naar aanleiding van een opnamesessie voor het eerdere project Nakatomi waarbij een Spaanse gastzangeres heel vaak het woord ‘benga’ zong. De bezetting van de groep is nog al eens gewisseld sinds de opstart in 1997. De dames Kim Sasabone (lead-zangeres) en Denise van Rijswijk zitten het langst in de groep en zijn daarmee hét herkenbare gezicht van de act. De herenrollen zijn vaker gewisseld, maar in de jaren 90 waren het Roy Burger, Yorick Bakker en Robin Pors.

Successen
Parada de tettas en de tweede single To Brazil werden bescheiden hits. Het grote succes kwam met Up & down, dat in het voorjaar van 1998 de top 10 haalde. Hetzelfde gebeurde met de singles We like to party en Boom boom boom boom, al zijn de opbouw en het ritme van de drie nummers bijna identiek. Op dat moment waren de Vengaboys ook doorgebroken in het buitenland. In Engeland kwam de groep vanuit het niets op 1 binnen met Boom boom boom boom en daarna nog eens met de opvolger We’re going to Ibiza (origineel: Barbados van Typically Tropical uit 1975), dat ook in Nederland bovenaan de hitlijsten belandde. De Vengaboys zijn de enige Nederlandse groep met twee (opeenvolgende[bron?]) nummer 1-hits in Engeland. In 2000 verliet Robin Pors de groep. Hij bracht een solosingle uit getiteld I’ll be right there, maar het werd geen hit.

In 1999 en 2000 wonnen de Vengaboys tweemaal zowel de Exportprijs van Conamus voor de verkoopsuccessen in het buitenland als de TMF Award voor Beste Dance Act. Een jaar later wonnen ze eveneens de World Music Award voor World’s Best Selling Dance Group.

In 2000 verscheen het tweede echte studio-album: The Platinum Album (op Up & Down – The Party Album en Greatest Hits Pt. 1 staan vrijwel dezelfde nummers). Van The Platinum Album kwamen de hits Kiss (when the sun don’t shine), Shalala lala en Uncle John from Jamaica. Daarna ging het langzaam bergafwaarts. Cheekah bow bow (that computer song) wist nog net de Top 40 te bereiken, maar de afscheidssingle Forever as one (een ballad) bleef in de Tipparade hangen.

Geniet hieronder van hun grootste hits 🙂