90s Nostalgia Spel

VRIENDEN VOOR HET LEVEN

Vrienden voor het leven is een Nederlandse comedy seriedie van 8 april 1991 tot en met 3 januari 1994 door RTL 4 werd uitgezonden.

Na het stopzetten van de serie is deze nog veelvuldig herhaald. De serie werd geproduceerd door Joop van den Ende TV-Producties, later Endemol. Vrienden voor het leven draait om de gebeurtenissen van het samenwonende stel Eddie Veenstra (Peter Lusse) en Ellen van den Berg (Mary-Lou van Stenis) met hun familie en kennissenkring. De serie was gebaseerd op de Britse tv-serie The Two of us van Alex Shearer.

Hoofdpersonen:
Eddie (Eddepet) Veenstra is een sullige, nuchtere Nederlandse jongeman, die samenwoont met Ellen van den Berg. Hij werkt in de automatisering, speelt in zijn vrije tijd graag een potje voetbal en is een groot liefhebber van BZN. Eddie staat, vooral bij Ellen, bekend om zijn onnozele acties en experimenten. Eddie heeft vaak heel grote plannen, maar weet ze zelden zonder problemen uit te voeren; er gaat altijd wel iets mis.

Ellen (Ellepel) Veenstra- van den Berg is tevens een nuchter persoon. In tegenstelling tot Eddie, met wie ze samenwoont, heeft Ellen wel een realistische kijk op de wereld en probeert hem hier dan ook vaak van te overtuigen. Ellen komt uit een rijk gezin, maar gedraagt zich hier zeker niet naar. Ze is erg met de natuur en het milieu bezig en steunt ook graag vele goede doelen.

Grootvader De Bie (Oop) door Eddie en Ellen vaak Oop wordt genoemd, is de vader van Eddies moeder. In tegenstelling tot zijn dochter is Oop erg bij de tijd. Hij is niet vies van een feestje, doet veel aan (wilde) sporten, heeft extreme hobby’s en heeft geregeld dames over de vloer. Verder is Oop altijd de eerste persoon waar Eddie naartoe gaat als hij advies nodig heeft, Oop heeft namelijk overal een antwoord op. In aflevering 12 (Vlinders) van seizoen 1 versiert hij Joyce, met wie hij in de volgende afleveringen een duurzame relatie opbouwt en in de laatste aflevering van seizoen 2 wil trouwen.

Mevrouw (Bettie) Veenstra is de moeder van Eddie. Mevrouw Veenstra is een echte roddeltante en vertelt geregeld verhalen over de mensen die bij haar in de buurt wonen (vooral over mevrouw van de Gaarkeuken, bij haar op de hoek en mevrouw van de Zuurdesem). Ze wil van alles op de hoogte zijn. Qua doen en laten is ze erg ouderwets en ze heeft het continu over vroeger. Daarnaast heeft mevrouw Veenstra moeite met Nederlandse spreekwoorden en gezegden en haalt deze altijd door elkaar.

Meneer Veenstra is de vader van Eddie. Meneer Veenstra is een rustige man, die dol is op sherry. Hij zegt over het algemeen maar weinig en luistert ook maar half naar wat er tegen hem wordt gezegd. Vooral naar de verhalen van zijn vrouw luistert hij zelden. Meneer Veenstra komt, zeker tegenover zijn vrouw, erg ongeïnteresseerd over, maar hij houdt desondanks zeker wel van een geintje. Maar als er over seks gepraat wordt, is hij opeens wel zeer geïnteresseerd.

Paul de Geeuw is de collega en tevens de beste vriend van Eddie. Paul is een luidruchtige en oversekste man, wat vooral blijkt als secretaresse Barbara het kantoor van Eddie en Paul binnenstapt. Paul helpt zijn goede vriend Eddie vaak uit de brand door hem een adresje te geven van een broertje, een neef, een kennis of een ander mannetje dat hij kent. Dit gaat vervolgens altijd fout, aangezien de kennissenkring van Paul niet bepaald zuivere koffie is. Maar desondanks trapt Eddie er elke keer weer in.

De titelsong van Vrienden voor het Leven werd gezongen door Danny de Munk. Check hieronder de video en zing maar weer even uit volle borst mee!